magazineBrands - archive magazineBrands Antwerp

Magazine's ABC: Archive - Books & Context. Magazine Culture, graphic design, photography, illustration, print, journalism and content About a whole lot of vintage magazines and one single issue. Questions? e-mail: mb[at]magazinebrands[dot]be

12 January 2023

BLADENLINK 1997-2022

 

 Bladenlink 25

Een beeldscherm leest lekker .. heel anders dan gedrukt papier .. al blijft de inhoud meestal hetzelfde. We staan nog altijd aan het begin van de digitale revolutie en constante evolutie .. Diverse media versterken elkaar .. en print blijft premium.

L'Officiel de la couture et de la mode de Paris is absoluut niet het eerste of het oudste en zeker niet het hipste modetijdschrift voor wie oppervlakkig kijkt. In Nederland en België zijn de lokale edities nichebladen tussen ander commercieel geweld in. L'Officiel Paris startte in 1921 en vierde een waardige – en wereldwijd ruisstille – honderdste verjaardag met een staaltje eigentijdse technologie en visie in een virtueel House of Dreams.

Het was niet de eerste keer dat uitgever Marie-José Jalou een pittige stap vooruit zette, om enkele jaren later de rangen moeten te sluiten en dat initiatief op slot te doen: in 2013 werd het volledige archief van L'Officiel, L'Officiel Hommes, L'Optimum, Jalouse, Muteen, L'Officiel Art, het destijds baanbrekende L'Officiel Esthétique en L'Officiel Voyage online beschikbaar. Het totaalproject van ruim 200.000 pagina's was optimaal te bekijken, te lezen en te doorzoeken dankzij een minutieus gedigitaliseerd, getagd, en gecodeerd systeem. Het verdienmodel, een betaalmuur, haperde met –uiteindelijk– onvoldoende blijvende klanten waardoor de site patrimoine.editionsjalou.com in 2018 flopte en stopte. Digitale slimmeriken kunnen met wat handigheid en een beetje geduld of doorzettingsvermogen wel alles terugbladeren via wayback machine web.archive.org Internet Archive. 100 jaar L'Officiel werd en wordt markant met dezelfde grootse ambities in de verf gezet. Het House of Dreams lijkt gevestigd in een aangenaam Hôtel de Ville –geen stadhuis maar letterlijk een grootse stadsresidentie– waar mode geschiedenis schrijft met klinkende namen in fotografie, video met behulp van digitale expressie en een artistieke inspiratie. Dit is geen expositie om op een klein scherm te bekijken. Open de Dreams of tomorrow website lofficiel100.com beeldscherm groot .. of groter.


Ironisch genoeg had tegenhanger Vogue Paris een jaar eerder hetzelfde feestje te vieren. Juni 2020 werd najaar 2021 met een even flinke coup de vent daarna. Alles, letterlijk alles, werd ruim een jaar uitgesteld door al het andere dat ook uitgesteld werd. Vermoeiend., niet leuk, maar als positionering en herpositionering vrijwel onverbeterbaar. De expositie

VOGUE PARIS 1920-2020 opende begin oktober tot en met eind januari 2022. Het boek bij de expositie door uitgever Paris Musées is een aanrader door het overstijgen van mooie praatjes bij mooie plaatjes. Maar dan ! Vogue Paris bestaat ineens niet meer ! Samen met de expositie verscheen een retrospectief nummer van Vogue Paris inclusief de nota dat de naam 'aangepast aan de tijd' daarna in Vogue France verandert .. Vogue France is én de stad Parijs én de regio's van noord tot zuid kraaide het lofbetoog eind vorig jaar. Actuele thema's als individualiteit en inclusiviteit zijn een sterke, logische, misschien nog altijd noodzakelijke en veelbelovende focus. Urgentie en relevatie is essentieel voor iedere ondernemer en iedere branche. Er verdwijnen veel tijdschriften in (of uit) de kiosk, door de opslorpende digitaal aan nieuws, achtergrond, beeld, video en geluid. Aan de buitenklant had bijna niemand verwacht dat Vogue uitgever Condé Nast nog hogere ogen zou gooien. Alhoewel: innovatie blijft noodzakelijk en het bestaat wel degelijk zoiets als een groter risico om geen risico's te nemen. Uitgeverij Four North Stockholm overtuigde Condé Nast om Vogue Scandinavia te lanceren – een unicum in het wereldwijde portfolio. Deze editie van Vogue richt zich op Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland waarbij de term Scandinavië voorbij gaat aan de geografische of politieke betekenis. Vogue Scandinavia verschijnt 6 keer per jaar, positioneert zich internationaal door >all things Scandinavian< in print en online met een digitaal zwaargewicht te positioneren. Het tijdschrift is enkel online te koop. Kostprijs €20,- (plus verzendkosten buiten Scandinavië) wat op z'n minst al even ambitieus te noemen is.

Hoe hoger een eenheidsprijs, hoe lager een verkochte oplage kan zijn. Het wordt dan ook spannend hoe deze editie lokaal of wereldwijd evolueert over de komende twee jaar.

Vogue Scandi verkoopt naast een regulier abonnement ook een collectors edition waarbij alleen een eye of the beholder door vooruitstrevend grafisch kunstenares Hilma Af Klimt geïnspireerde verpakking de verzamelaarsmeerwaarde vertegenwoordigt. Duurzaamheid is een logisch speerpunt met de ambitie om volledig CO2 neutraal te zijn. Los daarvan is er nog een digitaal abonnement voor alle digitale reportages, videos en podcasts. 

 

LINK modevakblad werd in 1997 gelanceerd. Voor wie LINK altijd of wat langer gelezen en gevolgd heeft weet misschien wat kan tellen als de sterkste en misschien beste uitgave ooit ? Het laatste is altijd het beste .. Net als het nummer dat je nu in handen hebt .. en toch .. zonder twijfel is The Jean Genie het allerbeste nummer van LINK waarin alles samenkomt. Inspiratie, creatie en trends, productie, marketing en distributie -- de rode of liever spreekwoordelijke blauwe draad van denim en jeans. De oorsprong, het materiaal, de pasvorm van het blauwe uniform en de eindeloze variaties daarop .. de innovatie van de laatste 20,25 jaar, de samenstelling van de stof, puur of veredeld, de talloze bewerkingen van stone-washed tot ultra-hyper-mega-distroyed, van iconische werkkleding tot multimerk-designerjeans met ultra-comfort. LINK is vanaf het eerste nummer pionier in de verbindende factor van deze dynamische niche in de kledingbranche. Duurzaamheid ? Er is nog een lange weg te gaan bij producenten én consumenten. Mocht het ergens ontgaan gegaan zijn: de digitale snelweg is op zich alles behalve duurzaam. Behalve het opwekken van elektriciteit draaien sommige servers op maximum capaciteit – een tv serie kijken is op zich niet duurzamer dan .. vul hier gerust zelf in .. en digitale media zijn op zich niet 'groener' dan gedrukt papier.

Uitdagingen genoeg. Begin eraan. Op de grens van fysieke winkel, webwinkel, gedrukt papier en digitale media zitten toppers waar niemand meer omheen kan, zoals Net-à-Porter en HighSnobiety. Net-à-Porter lanceerde eerst Porter – waar zelfs Harper's Bazaar van Hearst USA jaloers op werd. Daarna volgde Mr Porter, al blijkt dit een niche vergeleken de reikwijdte van Highsnobiety waar sneakers en casual sportwear commerciële toppen scheren. Highsnobiety groeide van streetweatblog tot een multimediamerk. Een mediamerk, productiebureau en webshop in één, door de kruisbestuiving van actuele trends en nieuws op het gebied van mode, kunst, muziek en cultuur. Gevestigd in Berlijn naast kantoren in Londen en New York met in totaal ruim100 medewerkers. Highsnobiety.com heeft, inclusief sociale media, ongeveer 500 miljoen clicks per maand. De centrale website scoort acht miljoen unieke bezoeken per maand. Loopt lekker daar! Geen wondert want HighSnobiety magazine werd HIGH. De eerste gedrukte uitgave was in de zomer van 2010 en de restyling wordt stevig gevoeld in de omzet van het bedrijf, door visueel sterker om en om in HIGH STYLE, HIGH TECH, HIGH ENERGY, HIGH ART en zo verder te genereren. In het beauty segment zet Allure magazine in steden als New York hoog in door met fysieke winkels een meer dan verrassende omgeving te creëren, terwijl het aanbod en concurrentie al op scherp staat.

Grenzen verbleken en vervagen. Design bobo's kunnen tegenwoordig ook hun hart ophalen in PAGExNOVUM waar de bijna 90 jaar van NOVUM met jonkie PAGE de combi tussen print en digitaal op een hoger niveau tillen. Soms wordt er nieuwe grond ontgonnen, andere manieren ontdekt, gevonden en uitgevonden. Zo blijft ondernemen tekens weer kansen zien en daarin steeds weer ontwikkelen. Zo blijft het voor veel kunstmagazines een redding dat grote modemerken de kunstbranche enkele jaren geleden ontdekt hebben – en daarin blijven adverteren. Deze match is niet mis en soms zelfs perfect. Andersom flirten kunsttijdschiften wereldwijd – zie Flash Art International et al – met mode, expressie en lichaamskunst .. artistiek en herkenbaarheid volop voluit.

officiel100.com vogue.fr

www.palaisgalliera.paris.fr/fr/expositions/vogue-paris-1920-2020 page-online.de

voguescandinavia.com linkmag.nl mrporter.com highsnobiety.com allure.com bruil.info