magazineBrands - archive magazineBrands Antwerp

Magazine's ABC: Archive - Books & Context. Magazine Culture, graphic design, photography, illustration, print, journalism and content About a whole lot of vintage magazines and one single issue. Questions? e-mail: mb[at]magazinebrands[dot]be

01 November 2008

Avant-Garde (Amerika, 1968-1971) was een uitgave van Ralph Ginzburg. Dit tijdschrift is provocerend én toonaangevend, kunstzinnig en spraakmakend, politiek en artistiek. Inhoudelijk is deze publicatie te vooruitstrevend voor Amerika. De typografie en de paginaopmaak zijn al even opmerkelijk en vooruitstrevend. De vormgeving van Avant-Garde door Herb Lubalin is naast de inhoud verantwoordelijk voor de iconische status. Het letterype Avantgarde is vanuit deze publicatie ontstaan. De paginaopmaak was baanbrekend en geldt nog altijd als referentie voor vormgevers.
Ralph Ginzburg richt zich met Avant-Garde op 'The advanced, the innovative, the creative' met expressie en vrije meningsuiting, kunst en erotiek, provocatie, discussie en (r-)evolutie. Hij betaalt zijn persoonlijke visie –in een constant juridisch gevecht met Amerikaanse censoren– verschillende keren met gevangenisstraf. Het was dit 'naakt' alfabet dat het einde betekende van Avant-Garde – gefotografeerd door Ed van der Elsken in een gymnastiekruimte in Amsterdam, samen met Anna Beeke, Pieter Brattinga, Anthon Beeke en Geert Kooiman.